Halaman

COMBINE9

COMBINE9

Rabu, 17 Oktober 2012

Resipi Kulit & Inti Dim Sum

Haaaa...dah tukar pe'el la plak kan??
Aku cume x nak bagi hilang resipi yang diturunkan kepada aku...
Yang mengajar aku of course la..mereka yang berbangsa cina..
Namanya Teo Poa Haw a.k.a Auntie..(bekas majikanku dulu)
A.k.a mak angkat aku gak..dan a.k.a Pho Pho anakanda Haikal..
Brp byk a.k.a daaaa

ok la ni la resipi nye...

Untuk kulitnye...
  1. Tepung Tang - 1 cawan (yang ni korang cari la kat kedai jual tepung2 kek & roti)
  2. Tepung Ubi Kayu - 1 cawan
  3. Air panas - Sesedap pandang (jgn sesekali gunakan air sejuk/biasa - alamatnye mmg x jadi la)
  4. Minyak masak (sikit je ye)
Caranya :

  • Gaulkan kedua-dua jenis tepung tersebut..
  • Masukkan Air panas sikit demi sikit sambil gaulkannye
  • Hati2 semasa menggaul kerana air panas
  • dah nampak macam nak jd doh tu masukkan sikit minyak masak..
  • Bila dah jadi doh tu..
  • jgn tunggu la..
  • teruskanlah melenyekkannya menggunakan mesin mee tu..


Untuk intinye pula...

  1. Ayam (dada & peha) - katenye auntie kalau gune isi kat area peha tu manis
  2. cendawan
  3. carrot
  4. kucai
  5. daun bawang - dipotong halus
  6.  garam
  7. kicap
  8. ajinamoto
  9. sengkuang
  10. serbuk lada putih
Cara-caranya:

  • Kacau kesemua bahan-bahan di atas
  • Kalau boleh kukus la dulu semua bahan..
  • Risau nnt bila dah dibalut ngan kulitnye..isi nya kurang masak

 Pastikan siap buat inti dulu..
Pastu baru wat kulitnye ye..
Siap bungkus semuanya
Sila lah kukus ye...



** Terima kasih buat auntie sebab bagi resipi ni pada aku
Aku pernah wat sekali je la dim sum ni
tu pun beberapa tahun yang lepas
Dan yang paling best..
Dapat pujian dari auntie n uncle
bangga kejap...

3 ulasan:

  1. nak try buat nnt...
    kak.. tumpang tanya, nak kukus brapa lama ye??

    BalasPadam
    Balasan
    1. 10-15 minit kalau buat api kuat(dapur gas).. tapi kena tgk gak risau ayam x masak..so ayam tu kena cincang halus2..

      Padam