Halaman

COMBINE9

COMBINE9

Selasa, 9 Julai 2013

sambal cili api ikan bilis

hai
saje je nak gedik ni...
tak tahu nak buat entri apa
memandangkan esok kite semua berpuase
mane tau ade orang nak cube ke..

hihi.. perasan.

Bahan-bahan
  1. ikan bilis 2 genggam
  2. cili api 20 biji
  3. bawang merah 3 biji
  4. bawang putih 1 biji
  5. minyak masak
 Cara-cara

  1. panaskan minyak..ikan bilis siap kopek dibasuh and digoreng hingga garing bukan hangus yea..pastu kasi angkat itu ikan bilis yang dah garing
  2. tumbuk cili api sampai lumat bawang-bawang pun kena lumat (tapi kalau tak lumat sangat pun x pe asalkan tumbuk..kalau blend mmg out la..Suami den nak yang tumbuk je ye)
  3. tumiskan mane yang dah ditumbuk tadi. dah agak-agak garing baru masukkan ikan bilis yang garing tu. Pastikan api kecil nanti tumisan hangit hitam ok.. pesanan mertuaku pastikan juga cili masak kalau tak sakit perut.
  4. kejap je adunkan semua tu n tutup api gas..janji semua dah sebati..ok..siap

** memang pedas la..aku masak untuk husband aku je..sebab husband aku orang nogori..pasrah je bila kena tumbuk cili..dah bayak kali masuk mata..perit wooo...


maaf tak jelas...


selamat berpose ye teman-teman..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan